Karavana Estate vam sa ponosom predstavlja rezultate koji su dobijeni analizom ulja iz 2019.godine, berba je bila početkom jula.
Svi glavni sastojci ulja pokazuju rast u odnosu na sezonu 2018. koja je isto bila bolja od sezone 2017.

Create awesome websites!
Create awesome websites!

Ključne komponente

α-Pinene

a-Pinene se nalazi u nekoliko esencijalnih ulja. Pokazuje protivupalna i antimikrobna svojstva i deluje kao antibiotik širokog spektra. Takođe deluje kao inhibitor acetil holinesteraze i takođe kao bronhodilatator.

Antibakterijsko citotoksično delovanje a-Pinena:

Studija sprovedena na esencijalnom ulju Rosmarinus officinalis L. koja sadrži 1,8-cineol (27,23%), a-pinene (19,43%) i b-pinene (6,71%) kao glavne sastojke; cilj je bio da se identifikuje citotoksična i antibakterijska aktivnost ulja. Rezultati su sugerisali da je eterično ulje R. officinalis L. izuzetno efikasno u odnosu na tri različite vrste karcinoma i da ima najveću antibakterijsku aktivnost.

Antimikrobna svojstva a-Pinene-a:

Izvršeno je nekoliko studija kako bi se razumele antimikrobne aktivnosti a-pinena. Jedna od ovih studija bila je o biološkim aktivnostima a-pinene i b-pinene enantiomera. Ova studija je želela da razume uticaj hemijskih materija na ćelije bakterija i gljivica.

Studija je dokazala da a-Pinene projicira neverovatnu količinu mikrobicidne aktivnosti protiv svih gljivica i bakterija kada se leči MIC-om u rasponu od 117 do 4.150 µg / mL. 


Anti-upalni efekti a-Pinene-a:

Studije su dokazale da a-pinene pokazuje protivupalna dejstva na humane hondrocite; imajući to u vidu, sprovedeno je istraživanje da bi se utvrdilo razumevanje a-pinena i njegove anti-osteoartritisne aktivnosti.

Rezultati su dokazali pozitivne povratne informacije o efektima a-pinena kao anti-upalnog, anti-katabolnog i anti-osteoartritisa i trebalo bi ih dalje proučavati zbog njegove obećavajuće aktivnosti kao anti-osteoartritičnog leka. 

73%

γ-Curcumene

Roussis i dr. (2000) su pokazali
da se esencijalno ulje H. italicum sintetiše
tokom antise i da je bogata je b-selinenom, a-pinenom i
g-kurkumen (hemotip C1) te da ima snažna antibakterijska svojstva.

Protivupalni efekti mogu se pripisati kurkumenu koji je prisutan u ulju. Kurkumeni su u poslednje vreme veoma istaknuti u oblasti prirodne ishrane, jer je ekstrakt začina Tumeric, nazvan 'kurkumin', postao popularan kao protivupalni dodatak.

Dodatak se smatra korisnim ne samo za upale i bolove u zglobovima, već i kao svestrani dodatak protiv starenja.

Mnoge vrste Helichrysum italicuma sadrže značajnu količinu „gama“ kurkumena, koji ima odličan protivupalni efekat. 

Neryl acetate

Jedan od značajnih sastojaka ovog esencijalnog ulja je i neril acetat, koji deluje kao mišićni relaksant, kao i anti-spazmodično sredstvo. Ima snažno antispazmodičko delovanje koje može biti korisno za ublažavanje stomačnih grčeva, prekomernog kašlja i bolova u mišićima.